Recepty

Fazolový chlebíček

1 konzerva červené fazole v nálevu
2 vejce
30 g hrachového proteinu (můžeš nahradit celozrnnou špaldovou moukou)
1 lžička prášku do pečiva
1 lžíce holandského kakaa
1 lžíce medu
Od oka rostlinné mléko (tolik, aby vzniklo lité těsto, měla jsem to moc husté, dala jsem zhruba 50 ml)
Mražená lesní směs (cca 100 g)

Fazole slít a propláchnout. Všechny mokré ingredience rozmixovat tyčovým mixerem. Přidat suché ingredience a pořádně promíchat. Dle hustoty doředit mlékem.

Těsto nalít do jakékoliv formy. (Použila jsem tvar chlebíku 22x6 cm). Použij pečící papír, lépe se pak s chlebíkem manipuluje. Na těsto nasyp ovoce a dej péct do rozehřáté trouby zhruba na 20 minut. Vyzkoušej špejlí 👍🏻

Borůvkové lívanečky

Na 8 porcí potřebujete:

🍴40 g ovesných vloček
🍴90 g špaldové celozrnné mouky
🍴1 lžičku PDP
🍴1 lžičku skořice
🍴špetku soli

Vše smíchat.

🍴100ml mléka
🍴1 vejce
🍴1 lžíce medu
🍴půl misky borůvek

Vše smíchat.

Obě směsi spojit a důkladně promíchat. Já používám většinou mražené ovoce, které pustí vodu a tu dávám do těsta také. Je tedy možné, pokud použijete čerstvé ovoce, ze budete muset dat o trochu více mléka. Těsto je celkem husté, aby lívanečky na pánvičce drželi tvar.

Na ochucení jsem použila:

🥄 čerstvé ovoce
🥄tofu krém (silk tofu rozmixované s banánem a kakaem)
🥄 tvarohový krém (měkký tvaroh smíchaný s bílým jogurtem)

Rychlé palačinky s tvarohem a ovocem

🥄 70 g celozrnné špaldové mouky
🥄 30 g vanilkový protein
(Nemusí být, pokud protein doma nepoužíváte, nahraďte moukou a do náplně si dejte více tvarohu 
🥄 300 ml mléka
🥄 špetka soli

Z uvedeného množství jsou 4 palačinky.
Naplnit vším, co máte rádi a je zrovna po ruce, tvaroh, silk tofu krém, jogurt skyr, ovoce, oříškové máslo,...

Koláčky s tvarohem

1/2 kostky droždí

1 lžička cukru

100 ml teplého mléka

50 g ovesných vloček (umleté na mouku)

150 g špaldová celozrnná mouka jemná

40 g cukru

40 g rozpuštěného másla

1 vejce

špetka soli

Na náplň:

200 g tvarohu

1 lžíce jogurt skyr

10 g vanilkový protein

1 vejce

1 lžička medu


Mazanec z tvarohu

250 g jemné špaldové mouky
40 g cukru
1/2 kostky droždí
Špetka soli
Citronová kůra
1/2 balíčku vanilkového cukru
Špetka muškátového oříšku
50 ml mléka
50 ml rostlinné smetany
40 g másla
50 g tvarohu (kostka balený ve fólii "alobalu")
3 žloutky 
1 bílek
30-50 g mouky na dosypání dle konzistence těsta
40 g brusinek
50 g mandlí (plátky, hranolky)

Důležitou věc, u kynutých těst, kterou byste měli udělat, je pracovat se surovinami pokojové teploty. Zajistíte si tím správné kynutí ☝🏻

Použila jsem PANELA RAW - ORGANIC #uncaria jedna se o surovou šťávu vylisovanou z cukrové třtiny, která je následně usušena a rozdrcena. Bez chemických přísad, zachování maximum živin, ale samozřejmě je to stále cukr, tak podle toho s ním pracovat ☝🏻🙂)

✍🏻 do misky si rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru, rozmíchejte na kaši, přilijte mléko a lžíci mouky. Přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Zhruba 10-15 minut

✍🏻 do větší mísy si prosejte moukou, přidejte zbytek cukru, vanilkový cukr, muškátový oříšek, sůl, citronovou kůru. Doprostřed vlijte kvásek, tři žloutky, smetanu a vytvořte hnětením krásné vláčné nelepivé těsto. Pokud se těsto v míse lepí, přisypávejte po malých dávkách mouku, dokud těsto nebude možné zpracovávat rukama na vále. Můžete samozřejmě použít i robota. Pokud pracujete rukama jako já, tak těsto několikrát přehněte a dlaní hnětte alespoň 10 minut. Poté vytvořte bochánek a vložte jej do mísy, trochu posypejte moukou. Pod utěrkou na teplém místě nechte kynout 1,5 hodiny.

✍🏻 do vykynutého těsta si zapracujeme brusinky a mandle. Hotové těsto dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozkvedlaným bílkem s lžíci vody a necháme kynout ještě hodinu.

✍🏻 rozehřejte si troubu na 180´C, vložte mazanec, pečte 10 minut a poté snižte teplotu na 150´C pečte zhruba 30-40 minut. Tak aby se nespálil (můžete přiklopit alobalem), test propečení špejlí 👀

Mazanec je skutečně vláčný a jemný. Doporučuji vyzkoušet. 

K snídani jsem si dala s lžičkou marmelády @relax velkou vrstvou @skyrcz a ranní kávou @nescafe 

Název produktu

Klikněte a můžete začít psát. Quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.