Salát z červené řepy s kozím sýrem
16.01.2024
Na zálivku potřebujeme
1/4 dijonské hořčice
1 čl citrónové šťávy
1 pl olivový olej extra panenský
Na salát potřebujeme
90 g vařená červená řepa
40 g kozí sýr
50 g vařené semolinové těstoviny
90 g cizrna (konzervovaná)
50 g opečené marinované tofu
1-2 hrsti rukoly
rajčátka
- Nejdříve je třeba si připravit červenou řepu. Vařila jsem omytou řepu zhruba 45 minut (podle velikosti, já měla menší tenisák). Také rovnou vařím řepy více, mohu ji pak použít například jako přílohu, nebo do pomazánky, či dezertu. Jednodušší varianta je koupit řepu předvařenou, jen si dejte pozor ať není naložená v cukrovém nálevu. (složení je uvedené na obale).
- Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Vařím opět alespoň 3 porce, hodí se jako příloha k jakémukoliv jinému jídlu a já ušetřím čas.
- Poté si v misce připravím zálivku z hořčice, citronové šťávy a olivového oleje.
- Opět je zde možnost, že si množství zvýšíte a zálivku poté použijete u jiného receptu. Vydrží v lednici i 3 dny.
- Kozí sýr nakrájíme, nebo můžeme do salátu rozdrobit. Pokud vám nechutná kozí sýr, můžete jej nahradit balkánem, nebo lučinou do salátu. Ale kozí sýr s řepou je úžasná kombinace chutí. Pozor si dejte na množství, obsahuje hodně tuku. V ten den bych do jídelníčku už nevolila tučné potraviny.
- Cizrnu propláchneme.
- Tofu nakrájíme na kostičky a na lžičce oleje opečeme do křupava ze všech stran.Tofu také obsahuje vyšší množství tuku.
- Do mísy dáme nakrájenou a vychladlou řepu, těstoviny a zbylé suroviny. Zalijeme zálivkou a důkladně promícháme.
Dobrou chuť!
Bílkoviny 29 g | Sacharidy 41 g | Tuky 25 g
530 kcal | 2212 kJ
Tofu a kozí sýr jsou potraviny bohaté na bílkoviny, ale bohužel také na tuky. Jejich množství v jídelníčku je tedy nutné regulovat.