Salát s kapustou a bramborem

07.01.2024

Příprava zeleniny:

Množství zhruba na 3 porce. V míse smícháme 400 g omyté a na čtvrtky nakrájené menší brambory. Přidáme 200 g očištěné růžičkové kapusty (kapustičky seřízneme košťál, odstraníme špatné lístky a přepůlíme). Červenou cibuli oloupeme, překrojíme na čtvrtky a nakrájíme na silnější plátky. Dochutíme 4 čl medu, 2 pl olivový olej extra panenský, solí a pepřem. Dáme péct na 180 °C, po 30 minutách přikryjeme alobalem (tmavé kapustičky by byly hořké) a dopékáme do změknutí brambor.

Na salát potřebujeme také zdroj bílkovin. Hodí se jakékoliv opečené maso na pánvi, grilu, v troubě. Maso opečeme, nebo použijeme zbytky z předchozího dne. Nakrájíme na kostky a odložíme stranou. Můžete nahradit pečeným marinovaným tofu, nebo sýrem feta. Doporučené množství bílkovin k hlavnímu chodu je v případě masa 90-120 g v syrovém stavu. (minimálně 20 g bílkovin, viz tabulka obsah bílkovin v potravinách, odkaz níže, pokud tabulku ještě nemáte).

Mezitím si připravíme zálivku - 1 porce:

Smícháme 2 pl zakysané smetany s 1/2 čl dijonské hořčice, 1,5 čl worcestrové omáčky, 1/4 čl sušeného česneku (nebo čerstvý dle chuti), nasekanou petrželku, špetku soli a pepře.

Servírování:

V servírovací nádobě, ve které připravujeme zálivku, vrstvíme špenát, pečenou zeleninu, a pečené maso. Vše promícháme.

Dobrou chuť!

Markéta ŽENA 45+ | Koučka zdravého životního stylu.