Jak si vybrat jogurt

09.06.2024

Jogurt je druh potraviny, která se vyrábí z mléka. Mléko se smíchá s přátelskými bakteriemi - jogurtová kultura (Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii bulgaricus), které mu dodají charakteristickou chuť a konzistenci. V každém gramu jogurtu jich musí být v součtu nejméně deset miliónů.

Jogurty se liší obsahem tuku, chutí, a konzistencí.

  • Bílý jogurt je univerzální a zdravá volba. Můžeš ho jíst samotný, s ovocem a oříšky.
  • Řecký jogurt díky vysokému obsahu bílkovin ti pomůže s pocitem sytosti a je skvělý ke svačině.
  • Ochucený jogurt není úplně skvělou volbou při výběru. Jogurt vybírej s nízkým obsahem cukru a umělých příchutí. Raději si jogurt ochuť sama ovocem podle chuti.

Při výběru jogurtu si vždy přečti etiketu a zkontroluj složení.
Pokud chceš zhubnout, vybírej jogurt s nižším obsahem tuku (ideálně do 3%) a nejlépe s vyšším obsahem bílkovin.

U ochucených jogurtů zkontroluj, kolik ovoce skutečně obsahuje. Hledej "přírodní jahodové aroma" (ne jen "jahodové aroma"), které by mělo obsahovat 95% jahod. Vyhýbej se jogurtům s přidaným cukrem a umělými sladidly.

Jak se spočítá obsah ovoce v jogurtu?

Na obalech ochucených jogurtů se uvádí podíl ovocné složky a v závorce obsah ovoce. To může působit matoucím dojmem, ale s trochou počítání si můžeme obsah ovoce snadno spočítat.

Příklad: Na obalu jogurtu je uvedeno "16% ovocná složka (30% jahody)".

Postup:

  1. Vypočítáme podíl jahod na ovocné složce: 30% / 16% = 1,875

  2. Vynásobíme podíl jahod na ovocné složce celkovým podílem ovocné složky: 1,875 * 16% = 4,8%

Výsledek: V tomto jogurtu je obsaženo 4,8% jahod.

  • Ovocná složka neobsahuje jen ovoce, ale i cukr, barviva a další přísady.

  • Čím vyšší je podíl ovoce, tím lépe.

  • Vyhledávejte jogurty s vysokým obsahem ovoce (minimálně 5-10%).

  • Vybírejte jogurty s označením "bez přidaného cukru".

  • Čtěte etiketu a zkontrolujte složení.

Dnes jsem pro vás připravila pár tipů na snídaně s makroživinami, s důrazem na množství bílkovin.