Jablko-švestkový koláč

04.11.2020

Odlehčená verze známé klasiky, která Vás 100% nezklame!

Suroviny na korpus:

200 g špaldová hladká mouka
100 g ovesné vločky
1 ks prášek do pečiva
40 g sladidla (0 kcal erythritol - často ho teď používám, hlídám si linii a přesto chci mlsat)
50 g kokosový olej
120 g bílý jogurt
15 g konopné semínko drcené (nebo jakékoliv jiné)

Suroviny na náplň:
300 g jablek
150 g švestek
2 vanilkové pudinky
15 g sladidlo (erythritol)

Jablka nastrouháme nahrubo. Švestky pokrájíme na tenké proužky. Přimícháme pudinky, Osladíme, pokud je třeba. Dáme stranou, použijeme později. :)

Ovesné vločky rozemeleme na jemnou mouku, přimícháme špaldovku, prášek do pečiva, sladidlo. Promícháme. Kokosový olej rozhřejeme, aby byl tekuté konzistence, přidáme do mouky společně s jogurtem. Vytvoříme jemné těsto, které rozdělíme na poloviny. Každou část vyválíme dle velikosti koláčové formy, vrchní část by měla být o malinko větší, průměr horního okraje formy se liší od spodní části. Formu vymažeme a vysypeme. Vložíme první těsto na dno formy. Rozprostřeme náplň a přikryjeme druhým těstem. Posypeme konopným semínkem, které jemně vtlačíme do těsta, aby po upečení drželo a nesypalo se příliš.
Koláč pečeme 30 minut při 180 °C.