Horká polévka plná bílkovin

06.12.2019

Ideální, jak se v dnešních chladných dnech zahřát a příjemně zasytit.

Na velký hrnec polévky budete potřebovat:

60 g anglické slaniny (vybírejte si tu nejlibovější)

130 g šunkové klobásy 

1 cibuli

Vše nakrájíme a se 2 lžícemi řepkového oleje zpěníme.

Přidám 2 lžíce špaldové celozrnné mouky, 1 lžičku sladké červené papriky. Zamíchám a zaleji zeleninovým vývarem.

Nakrájím 2 mrkve na kolečka, a 1/2 celeru na kostičky, ale tvar ve finále nemá takový význam ;) Nechám vařit 10 minut.

Přidám:

1 plechovka červených fazolí ve slaném nálevu (fazole propláchnu vodou)

1/2 plechovky cizrny

Nechám prohřát, okořením pepřem, špetka soli.

Dobrou chuť!


Co byste měli vědět....

Je vhodná polévka jako hlavní chod?
Pozor si dejte v případě, že se jedná o polévku, která je zahuštěná, která obsahuje "přílohové suroviny" (brambory, bulgur, apod.), dále luštěniny, klobásu atd.

Proč?
Jednoduše má více kalorií. Je tedy vhodná jako hlavní jídlo, pokud bude obsahovat všechny živiny. Doporučuji ji jako večeři.

A jak je na tom vývar?
Bohužel nám zalepí díru na patě kaloriemi, z výživového hlediska nesníme tolik polévky, abychom měli dosáhli dostatečného množství bílkovin, sacharidů a tuků. Můžeme si ji dát jako svačinu. K hlavnímu chodu ji nedoporučuji. Snížíte si tak příjem až o 500-700 kJ, což by pak na talíři hlavního chodu bylo dost znát. Najezte se pořádně, jinak Vás brzy přepadne vlčí hlad!