Farafelky s fenyklem a hovězím masem

14.04.2020

Oběd do krabičky a pro celou rodinu? Proč ne! Jestli máte dost velkou pánev, můžete si tohoto jídla navařit hromadu :)

Potřebujeme:
600 g hovězí mleté maso (vybírejte kvalitní, libové)
250 g celozrnných těstovin Farfalle (od Alnatury)
2 lžíce řepkového oleje
2 menší mrkve
2 řapíky celere
1 fenykl bulva
3 stroužky česneku
200 ml vývaru (3g zeleninový bujón)
200 ml mléka
40 g parmazán (nebo podobný typ sýra)
20 g lahůdkového droždí
sůl, pepř

V pánvi s vysokým okrajem necháme rozehřát olej. Vložíme do něj pokrájený fenykl, celer, mrkev a pozvolna opékáme zhruba 3 minuty. Přidáme umleté maso a nahrubo nakrájený česnek. Maso opečeme ze všech stran, vařečkou jej rozdělíme na menší kousky, tak aby se rozpadlo. Zalijeme vývarem, necháme jej vyvařit. Přilijeme mléko, po 5 minutách přisypeme najemno nastrouhaný parmazán. Dochutíme solí, pepřem a lahůdkovým droždím. Necháme zhoustnout. Do hotové směsi přimícháme uvařené těstoviny. Necháme chvilku odležet, aby těstoviny nasákly chuť omáčky.
Pozor jen na to, abyste si těstoviny nepřevařili! Směs je teplá a těstoviny se v ní ještě budou chvilku dodělávat. Převařené těstoviny zvyšují glykemický index (GI). Potraviny s vysokým GI zvyšují hladinu cukru v krvi rychleji a máme pak dříve hlad!

1 porce = 200 g = 1300 kJ ( B 24, S 26, T 12g)