VYVÁŽENÝ JÍDELNÍČEK

19.01.2024
Milé ženy, řídíte se pravidlem pěsti, nebo si počítáte kalorie?

Komplexní vyvážené jídlo by mělo obsahovat kombinaci živin, které tělo potřebuje pro správné fungování a udržení dobrého zdraví. Zde jsou klíčové složky HLAVNÍCH JÍDEL (snídaně, oběd, večeře), které by měly vyvážené jídlo zahrnovat:

BÍLKOVINY - libové maso, ryby, luštěniny, vejce, mléčné výrobky, šunka, tofu. Velikost porce = 1 dlaň, nebo 1,4 - 1,7 g / kg beztukové hmotnosti.
ZELENINA - Během redukce preferujte nízkosacharidovou zeleninu, tedy zeleninu, která obsahuje více vody. Například: salátová okurka, rajčata, cuketa, ředkvičky, cuketa, kedluben, brokolice. Velikost porce = 2 dlaně, nebo 500 g za den.

Zdravé TUKY - ořechy, olivy, avokádo, semínka, extra panenský olivový olej, ghí (přepuštěné máslo). 1 malá hrstka, nebo 1-2 pl., u redukce do 50 g / den.

Komplexní SACHARIDY - Rýže, brambory, batáty, quinoa, pohanka, jáhly, celozrnné, nebo žitné pečivo. Můžete snížit konzumaci sacharidových potravin, ale jen dle svého pocitu. Nikdy je nevyřazujte úplně. 

Odpovězte si na otázku: "Jsem schopná dlouhodobě, doživotně jíst toto množství sacharidů, nebo se vrátím k obvyklým porcím?" 

Velikost porce = 1 malá hrst, minimálně 100 g, dle pohybovýc aktivit 140-170 g.

Pokud dlouhodobě držíte jídelníček, a váha se vám nesnižuje, můžete snížit množství sacharidů, nikdy bílkovíny ani tuky.

V případě, že máte dostatek pohybových aktivit a můžete si dovolit vyšší kalorický příjem, dovolte si svačiny.

Dejte přednost raději bílkovinám a zelenině. Sacharidy si šetřete k hlavním chodům.

Potřebujete poradit? Napište mi.

Markéta