Průvodce zdravou stravou pro ženy v menopauze

23.04.2024

Co jíst:


ZELENINA A OVOCE

Zaměřte se na pestrou paletu barev, abyste získali širokou škálu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Vhodným zdrojem je zelenina a ovoce. Doporučuje se až 5 porcí denně. Jezte zeleninu čerstvou, ale také můžete sáhnout po tepelně upravené v páře, nebo grilované. Skvělým pomocníkem je pak zelenina mražená, kde si dejte pozor, aby nebyla předsmažená. Nebo déle trvanlivá je pak zelenina konzervovaná.


CELOZRNNÉ VÝROBKY

Jsou bohaté na vlákninu, vitamíny (zejména vitamíny B) a minerály (zinek, železo, hořčík, mangan). Vláknina v celozrnných produktech zpomaluje trávení a zvyšuje pocit sytosti. Vláknina a hořčík jsou dvě živiny v celých zrnech, které pomáhají  tělu metabolizovat sacharidy a jsou spojeny s citlivostí na inzulín.

Celozrnné pečivo, těstoviny, hnědá rýže, ovesné vločky, quinoa dodávají vlákninu, která podporuje trávení a snižuje hladinu cholesterolu.


BÍLKOVINY


Jsou důležité pro regeneraci, obnovu a ochranu tkání a také pro zdravou pokožku, vlasy a nehty. Pomáhají udržovat pevnost a pružnost kůže. Doporučuje se, aby bílkoviny tvořily 30 % celkového denního energetického příjmu. Pro ženy nad 40 let to znamená přibližně 0,8-1,2 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. V jídelníčku vybírejte libové maso, ryby, drůbež, vejce, tofu a luštěniny jako hlavní zdroj bílkovin. 

Příklad, jak zařadit bílkoviny do jídelníčku:

  • Snídaně: Omeleta s bylinkami a zeleninou.

  • Oběd: Kuřecí prsa s quinoou a zeleninou.

  • Svačina: Jogurt s ořechy a ovocem.
  • Večeře: Losos na grilu s brokolicí.

ZDRAVÉ TUKY

Pomáhají udržovat optimální hladinu hormonů. Jsou důležité pro vstřebávání vitamínů A, D, E a K, které jsou klíčové pro krásnou pokožku, vlasy a nehty. Z tuků získáváme potřebnou energii. Ochraňují zdraví našeho srdce a mozku.

Dříve se věřilo, že všechny tuky jsou škodlivé. Dnes víme, že existují různé druhy tuků:

Špatné tuky: Umělé trans tuky a částečně nasycené tuky mohou zvyšovat riziko srdečních onemocnění a dalších zdravotních problémů. Najdeme je ve vysoce průmyslově zpracovaných potravinách.

Dobré tuky: Nenasycené tuky (mononenasycené a polynenasycené) mají pozitivní účinky na srdce, hladinu cholesterolu a celkové zdraví.

Nahraďte nezdravé tuky zdravými tuky z olivového oleje, avokáda, ořechů a semen. Slunečnicová, sezamová, dýňová a lněná semínka. Vlašské ořechy. Mastné ryby (losos, tuňák, makrela, sleď, pstruh, sardinky) a rybí olej.


VÁPNÍK je minerál, který hraje důležitou roli v našem těle. Zejména pro ženy nad 40 let je jeho příjem důležitý, protože pomáhá udržovat zdravé kosti, svaly. Pomáhá v prevenci osteoporózy a snižuje riziko zlomenin. Je nezbytný pro správnou funkci svalů, včetně srdce a klíčový pro srážlivost krve.

  • Vápník se lépe vstřebává ve spojení s vitamínem D a vitamínem K2. Tyto vitamíny pomáhají ukládat vápník do kostí a minimalizovat jeho ukládání do cévních stěn12.
  • Doporučuje se užívat vápník večer, protože se v té době lépe vstřebává.

Vápník ve stravě najdeme v mléčných výrobcích jako je mléko, jogurt, sýr. Zelenině: Brokolice, špenát, ředkvičky. V ořeších a semínkách: mandle, sezamová semínka, chia semínka. V rybích konzervách: Sardinky, losos (s kostmi). A také v ovoci: Pomeranče, fíky, meruňky.


VITAMIN D 

Pomáhá tělu vstřebávat vápník,  snižuje záněty, reguluje hladinu cukru v krvi, zvyšuje vstřebávání fosfátu, předchází oslabení svalů a křečím a posiluje přirozenou imunitní odpověď těla. 

Naše tělo produkuje vitamin D v reakci na ultrafialové (UV) záření ze slunce.
Potraviny bohaté na vitamin D zahrnují tučné ryby, rybí játra, hovězí játra a žloutky vajec, houby shiitake.
Pokud potřebujete doplnit vitamin D, můžete také zvážit potravinový doplněk.


Další tipy:

Jezte menší porce častěji během dne, abyste udrželi hladinu cukru v krvi a energii.

Pijte dostatek vody – alespoň 2 litry denně.

Pravidelně cvičte – alespoň 30 minut mírné aktivity většinu dní v týdnu.

Dopřejte si dostatek spánku - 7-8 hodin každou noc.

Pamatujte, že zdravá strava v menopauze není jen o tom, co jíte, ale i o tom, jak jíte.
Věnujte čas vychutnávání si jídla a jezte v klidném prostředí.