Proč je důležité snídat?

09.05.2020

Vážně hodně klientů za mnou do poradny chodí s tím, že nesnídají. Vymlouvají se na nedostatek času, na nechuť, sevřený žaludek, nemají hlad... Vidíte se v tom, žádné strachy, chuť na snídani se dá vytrénovat. Z hlediska zdraví a snižování nadváhy je to žádoucí!

Své klienty učím nasnídat se do hodiny od probuzení. Tím, že se ráno nasnídáme, doplníme energii, kterou naše tělo přes noc spotřebovalo. Budeme více aktivní, naše nervová soustava a náš mozek pojedou na plný plyn.

Dalším benefitem je zamezení nájezdů na lednici v odpoledních, či večerních hodinách! Neušetříte žádné kalorie, když přestanete snídat! Naopak jich odpoledne sníte mnohem více, a to ještě v potravinách ze kterých nejspíš budete mít ještě výčitky.

Co bych poradila těm, kteří nejsou na snídani zvyklý. Začněte pomalu, snězte jogurt, nebo půl celozrnného rohlíku, snězte jakoukoliv malou porci. Připravujte své tělo na výkon, pomalu, postupně, tak aby se z toho stal váš ranní rituál.

Jak na vyváženou snídani:

Snídaně by měla tvořit zhruba 25 % z celkového denního příjmu. Pokud dopoledne nesvačíte, může se snídaně o tento chod zvýšit.

Z čeho by se snídaně měla skládat:

→ celozrnné obiloviny (pečivo, knäckebrot, ovesné vločky, sypané müsli, ...)

→ bílkoviny (mléčné výrobky - jogurt, mléko, sýr, tvaroh; vejce, šunka)

→ kvalitní tuky

→ ovoce, nebo zeleninu

→ tekutiny

Jako slanou snídani můžete zvolit například pečivo s pomazánkou, šunkou, sýrem či vajíčkem a zeleninou.

Jako sladkou variantu si můžete dát sypané müsli, celozrnné lupínky doplněné o mléčný produkt a přidat oříšky, nebo semínka. Uvařit si můžete také kaše, pozor na ty kupované, bývají velmi často doplněné o přidaný cukr. Čtěte důkladně složení uvedené na obalu a vybírej takový výrobek, kde cukrů bude nejméně. Ideální poměr je 0 g cukrů, maximální množství je ⅓ z celkového obsahu sacharidů.

Inspiraci na snídaně najdete zde na tomto webu mezi recepty.

Přeji Vám krásná rána!