MAKOVO-MERUŇKOVÝ VĚNEC

13.12.2023

Milé ženy, poslouchám vás! Po mnoha žádostech o recept Vám představuji makovo-meruňkový věnec, který není určen k obdivování pouze z dálky – tohle je věnec, který musíte ochutnat a sdílet.

Na těsto potřebujeme:

Kvásek - smícháme 250 g mléko pokojové teploty, 100 g rozehřáté máslo, 1/2 kostky droždí a 1 pl cukru.

Do mísy nasypeme 600 g hladké špaldové mouky, 1 vejce, špetku soli, a hotový kvásek.

Umícháme těsto, necháme kynout alespoň 40 minut v teple pod utěrkou.

Mezitím si připravíme vše na náplň.

1) Sušené ovoce nasekáme.

100 g sušených meruněk

100 g datlí

(mohou být jen meruňky, nebo datle, já jsem použila, co jsem doma našla. Chutnají mi více meruňky)

2) Povaříme mák s ostatními surovinami.

Do rendlíku nasypeme 120 g mletého máku, 30 g cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g mléka, a 35 g dětské krupičky, či krupice (nebo můžeme snížit množství cukru a nahradit rozdrcenými piškoty), 30 g másla a 1 vejce. Vše společně smícháme a povaříme do zhoustnutí.

Do vychladlé směsi přidáme nasekané ovoce.

3) Příprava. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Připravíme si plech s pečícím papírem. Rozkvedláme bílek.

4) Zpracování těsta.

Vykynuté těsto vyválíme do velkého obdélníku. Rozdělíme na 3 dlouhé pruhy. Na kraj každého pruhu po celé délce rozložíme náplň. Každou část zarolujeme do válečku. Tyto 3 válečky spleteme do copu. Kraje spojíme k sobě do věnce.

Věnec přendáme na připravený plech. Pomažeme bílkem.

5) Pečení. Pečeme 30 minut při 180°C. Pokud je povrch zlatý dříve, přikryjeme alobalem a dopečeme.

📖 E-book Kuchařka pro štíhlou a fit postavu v předprodeji za zvýhodněnou cenu! V ceně e-booku je 7 denní online podpora.

V e-booku nehledejte recepty! Najdete v něm jednoduše popsaný způsob, jak se stravovat pro změnu postavy, zda je nutné cvičit, a co vše byste pro udržení váhy měli dělat. Jsou zde uvedeny konkrétní kroky.