KVALITA POTRAVIN

30.01.2024

Při sestavování jídelníčku je zcela zásadní zvolit správné potraviny.

Jak poznáte, zda se potravina hodí do jídelníčku je zcela jednoduché.
Stačí číst složení, které je uvedeno na obale.
Obsahuje více jak 3 složky? Je zde přidaný cukr, ztužený cukr, dochucovadla? Stačí potravinu jen rozbalit a ohřát? 

Při výběru potraviny si zodpovězte na tyto otázky:
Jedná se o polotovar, instatní výrobek, je ve složení uvedeno větší množství přidatných látek?
Obsahuje výrobek syntetická barviva, uměla aromata, sladidla, nebo zvýrazňovače chuti?
Jedná se o mléčný výrobek s přidanými cukry, hotovou omáčku, nebo dresink?
Jedná se o trvanlivý pekařský výrobek, jemné pečivo, slanou lahůdku, cukrovinku, nebo slazený nápoj?

Pokud jste si na některou z otázek odpověděli ANO, jedná se s vysokou pravděpodobností o vysoce průmyslově zpracovanou potravinu, která není vhodná do zdravého jídelníčku.

Jaké potraviny zařadit do jídelníčku

  • Maso, šunka nejvyšší jakosti (min. 16 % svalové bílkoviny) a výběrová (min. 13 %)
  • Ryby a mořské plody, rybí konzerva v kvalitním oleji/vlastní šťávě
  • Čerstvá vejce z volného výběhu
  • Mléko, smetana, máslo, mléčné výrobky bez přidaných cukrů
  • Kysaný mléčný výrobek bez přidaných cukrů
  • Sýr
  • Máslo, máslo se zákysem
  • Rostlinné oleje získané šetrnými postupy, sádlo
  • Luštěniny, konzervy jedno/více druhové
  • Fermentované sójové výrobky, sójová omáčka (vyrobená fermentací)
  • Čerstvé, nebo sušené houby
  • Balené chleby a pečivo ze základních surovin (mouka, sůl, kvas) bez přídatných látek
  • Čerstvé a sušené těstoviny
  • Čokoláda vysokoprocentní
  • Limonády a nápoje s přírodním aroma bez přidaných cukrů