Plněná paprika mletým masem a bulgur

11.12.2019

Jak zvětšit porci? Jak získat dostatek vlákniny? Jak si rychle připravit jídlo sebou do krabičky? Odpovědi najdete v tomto chutném jídle.

Na tento jednoduchý recept potřebujeme:

Mleté maso

Koření - sůl, pepř, italské bylinky

Cibule, česnek

Řepkový olej

Barevné papriky

Bulgur

Zelenina - Mexická mražená z Lídlu

Záměrně neuvádím množství a energetickou hodnotu. Každý jsme jedinečný a naše potřeby jsou různé. Navíc jídlo můžete uvařit pro celou rodinu!

Příprava je velmi jednoduchá.

1) První si dám vařit bulgur, postupuji dle návodu, bulgur propláchnu, zaleji studenou vodou, množství asi palec nad bulgurem a vařím zhruba 10 minut, hlídám, aby se mi nepřipekl, případně doleji vodu, pokud je tvrdý.

2) Ve vysoké pánvi na oleji zpěním cibuli s česnekem, přidám mleté libové maso, a opékám do zhnědnutí. Maso okořením sůl, pepř, bylinky dle chuti, přidám lžíci rajčatového protlaku, přileji trochu vody (zhruba deci) a dusím dokud to není uvařené, délka vaření je už jen chvilku, vodu na podlití tedy jen trochu.

3) Než se mi maso uvaří očistím si papriky, omyji, očistím od semínek a naskládám do pekáčku. Takto připravené papriky naplním směsí a dám do trouby zhruba na 20 minut zapéct při 180°C. Kdo chce může na posledních 5 minut posypat sýrem ;)

4) Zmraženou zeleninu dám do rozehřáté pánve a nechám povolit, pozor na spálení, hlídám dokud se neodpaří voda (platí u mražené zeleniny) a zelenina je prohřátá.

5/ Uvařený bulgur smíchám s hotovou zeleninou. Podávám s plněnou paprikou.

Dobrou chuť!

Trochu té edukace...

Jak si zvětšit porci a nehladovět?

Samotné kouzlo tkví v zelenině. Zeleniny může doslova neomezeně. Její energetická hodnota je minimální, takže to náš jídelníček neohrozí. Řiďte se principem "zdravého talíře", ano doslova Váš talíř může přetékat hromadou jídla a to z poloviny právě zeleninou, nebo ovocem, záleží, co jste si právě uvařili.

Upozornění! Množství zeleniny navyšujte postupně, ideálně kombinujte čerstvou a tepelně upravenou. Jinak byste mohli mít zažívací potíže. Hezky pomalu :) Ke každému chodu kousek zeleniny.

Vláknina

nám zajistí, abychom jídlo trávili mnohem delší dobu, a tak se cítili také déle zasyceni.

Další výhodou je, že působí jako PREBIOTIKUM laicky řečeno naše střeva zásobuje prospěšnými bakteriemi.

Doporučený denní příjem 25-30 g.

Zdroje vlákniny:

zeleniny, ovoce, celozrnné obiloviny, ořechy, luštěniny