Mazanec z tvarohu

20.04.2019

Mazanec z tvarohu

250 g jemné špaldové mouky

40 g cukru

1/2 kostky droždí

Špetka soli

Citronová kůra

1/2 balíčku vanilkového cukru

Špetka muškátového oříšku

50 ml mléka

50 ml rostlinné smetany

40 g másla

50 g tvarohu (kostka balený ve fólii "alobalu")

3 žloutky 

1 bílek

30-50 g mouky na dosypání dle konzistence těsta

40 g brusinek

50 g mandlí (plátky, hranolky)

Důležitou věc, u kynutých těst, kterou byste měli udělat, je pracovat se surovinami pokojové teploty. Zajistíte si tím správné kynutí ☝🏻

Použila jsem PANELA RAW - ORGANIC #uncaria jedna se o surovou šťávu vylisovanou z cukrové třtiny, která je následně usušena a rozdrcena. Bez chemických přísad, zachování maximum živin, ale samozřejmě je to stále cukr, tak podle toho s ním pracovat ☝🏻🙂)

✍🏻 do misky si rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru, rozmíchejte na kaši, přilijte mléko a lžíci mouky. Přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Zhruba 10-15 minut

✍🏻 do větší mísy si prosejte moukou, přidejte zbytek cukru, vanilkový cukr, muškátový oříšek, sůl, citronovou kůru. Doprostřed vlijte kvásek, tři žloutky, smetanu a vytvořte hnětením krásné vláčné nelepivé těsto. Pokud se těsto v míse lepí, přisypávejte po malých dávkách mouku, dokud těsto nebude možné zpracovávat rukama na vále. Můžete samozřejmě použít i robota. Pokud pracujete rukama jako já, tak těsto několikrát přehněte a dlaní hnětte alespoň 10 minut. Poté vytvořte bochánek a vložte jej do mísy, trochu posypejte moukou. Pod utěrkou na teplém místě nechte kynout 1,5 hodiny.

✍🏻 do vykynutého těsta si zapracujeme brusinky a mandle. Hotové těsto dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozkvedlaným bílkem s lžíci vody a necháme kynout ještě hodinu.

✍🏻 rozehřejte si troubu na 180´C, vložte mazanec, pečte 10 minut a poté snižte teplotu na 150´C pečte zhruba 30-40 minut. Tak aby se nespálil (můžete přiklopit alobalem), test propečení špejlí 👀

Mazanec je skutečně vláčný a jemný. Doporučuji vyzkoušet.

K snídani jsem si dala s lžičkou marmelády @relax velkou vrstvou @skyrcz a ranní kávou @nescafe